|
In vitro |
| IN VITRO |
| ZA |
|
77% |
[ 7 ] |
| PRZECIW |
|
22% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
grzechu1990
(^,-) 
 Pomógł: 5 razy Wiek: 20 Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 1200 Skąd: z kątowni
|
|
Wysłany: 2009-04-28, 18:47 In vitro
|
|
|
Co to jest in vitro chyba nie muszę tłumaczyć.
?????????????? |
_________________ Your Music Your Life ;] |
|
|
|
 |
Kiszkun

Wiek: 23 Dołączył: 09 Lut 2009 Posty: 1032 Skąd: z nienacka
|
|
Wysłany: 2009-04-28, 19:06
|
|
|
| grzechu1990 napisał/a: | | Co to jest in vitro chyba nie muszę tłumaczyć. |
Ciekawy temat, zaznaczyłem "za" żebyś jednak wytłumaczył "nie" to nie tłumacz? Bo sam już nie wiem |
_________________ Zawsze jest zabawnie dopóki nie stanie się krzywda, dopiero potem jest ODJAZD!!!!
Lubię cycki
 |
|
|
|
 |
Thuls

|
|
Wysłany: 2009-04-29, 12:50
|
|
|
Hehe, Koledze chyba chodziło o to czy jesteś za czy przeciw i sądzę że doskonale zrozumiałeś
ale na przyszłość, grzechu1990, trochę bardziej precyzuj co chcesz przekazać. |
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzca |
|
|
|
 |
grzechu1990
(^,-) 
|
|
Wysłany: 2009-04-29, 12:58
|
|
|
No rzeczywiście mój błąd. Sprostowanie:
Zapłodnienie in vitro to http://pl.wikipedia.org/w...nienie_in_vitro
A w skrócie: masowe i mechaniczne zapładnianie komórek jajowych poza organizmem matki. Po czym eliminuje się słabe i niedorozwinięte zarodki(są to już małe dzieci). Następnie zamraża się zdrowe i gdy kobieta nie może zajść w ciąże wszczepia się wstępnie rozwinięty płód.
A więc czy jesteście za czy przeciw takiej metodzie??? |
|
|
|
 |
Kiszkun

Wiek: 23 Dołączył: 09 Lut 2009 Posty: 1032 Skąd: z nienacka
|
|
Wysłany: 2009-04-29, 17:17
|
|
|
| Thuls napisał/a: | i sądzę że doskonale zrozumiałeś |
Raczej na żarty mi się zebrało
Jestem za, jeśli kobieta nie może mieć dzieci w inny sposób to niech ma w taki. Nie widzę w tym nic złego, nawet w przypadku gdy słabe zarodki są likwidowane.
Kto głosował i nie uzasadnił? |
_________________ Zawsze jest zabawnie dopóki nie stanie się krzywda, dopiero potem jest ODJAZD!!!!
Lubię cycki
 |
|
|
|
 |
grzechu1990
(^,-) 
|
|
Wysłany: 2009-04-29, 18:55
|
|
|
Ja głosowałem na nie. Jednoczę się w bólu z kobietami nie mogącymi zajść w ciąże, ale czy eliminacja upośledzonych i słabych zarodków to nie jest to samo co aborcja??
A aborcja to po prostu zabawa w Boga, czy nie tak?? |
|
|
|
 |
sikorkas

Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Dołączyła: 25 Sty 2009 Posty: 428 Skąd: Białystok
|
|
Wysłany: 2009-04-29, 21:55
|
|
|
Jam jest ZA możliwe że sama w przyszłości będę musiała się zdecydować na taki zabieg. Bardzo ciężko jest jednak utrzymać taką zapłodnioną mechanicznie komórkę.
Nie wyobrażam sobie życia bez dziecka i nie wiem czy kiedyś sama nie będę musiała się zdecydowac na taką metodę... |
_________________ żeby życie miało smaczek... |
|
|
|
 |
grzechu1990
(^,-) 
|
|
Wysłany: 2009-04-29, 22:45
|
|
|
Ja ci źle nie życzę, obyś nigdy nie musiała korzystać z tej opcji, miej dzieci ile chcesz, wszystkie zdrowe. Ale jednak postaw się w takiej sytuacji: nie możesz zajść w ciąże, wszczepili ci zapłodnioną komórkę, nie utrzymała się poroniłaś w czwartym tygodniu o rozpaczasz... z jakiego powodu, że nie zostałaś mamą po tak wielkim staraniu, czy może płaczesz zadając sobie pytanie czemu taka mała, niewinna istota była winna. Ale wyobraź sobie, że wcześniej poddane zostały selekcji 1000 innych zarodków i z nich 500 poszło do "odstrzału" nie były one niedorozwinięte, były po prostu słabsze, a w organizmie matki miały 90% na przeżycie. |
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Stażysta 
 Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 188 Skąd: Podkarpackie
|
|
Wysłany: 2009-04-29, 23:36
|
|
|
Ja jestem za, bo jak każdy (prawie) chce mieć dzieci a jeżeli nie można to trzeba się posilić innymi metodami.
| grzechu1990 napisał/a: | | Ale wyobraź sobie, że wcześniej poddane zostały selekcji 1000 innych zarodków i z nich 500 poszło do "odstrzału" nie były one niedorozwinięte, były po prostu słabsze, a w organizmie matki miały 90% na przeżycie. |
Dawniej w społeczeństwie była selekcja naturalna i niestety ale umierało więcej dzieci i noworodków niż teraz, bo są operacje, bo jest sprzęt. I takie dziecko staje się dorosłym i nagle w wieku 19 czy 24 lat umiera nagle i nikt nie wie dlaczego. Dla mnie taki przykład jak podałeś o selekcji jest normalny, każdy robie selekcje choćby nawet jak wybiera partnera. I też eliminuje osoby, które mu nie odpowiadają albo mają jakieś wady. Więc ludzie selekcję mają w sobie już wrodzoną. |
|
|
|
 |
sikorkas

Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Dołączyła: 25 Sty 2009 Posty: 428 Skąd: Białystok
|
|
Wysłany: 2009-04-30, 08:41
|
|
|
| grzechu1990 napisał/a: | | nie możesz zajść w ciąże, wszczepili ci zapłodnioną komórkę, nie utrzymała się poroniłaś w czwartym tygodniu o rozpaczasz... z jakiego powodu, że nie zostałaś mamą po tak wielkim staraniu, czy może płaczesz zadając sobie pytanie czemu taka mała, niewinna istota była winna. Ale wyobraź sobie, że wcześniej poddane zostały selekcji 1000 innych zarodków i z nich 500 poszło do "odstrzału" nie były one niedorozwinięte, były po prostu słabsze, a w organizmie matki miały 90% na przeżycie. | Wiesz kobiety po nie utrzymaniu ciąży przy zapłodnieniu in vitro nie myślą "czemu winna jest ta istotka" a raczej "kurcze co jest ze mną nie tak?" Nie dopuszczane są myśli że dziecko... Ale cóż może lepiej czasem wcześniej stracić niż urodzić np martwe dziecko i widzieć je i robić mu pogrzeb. |
_________________ żeby życie miało smaczek... |
|
|
|
 |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|