Ogłoszenie 

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Proroctwa
Autor Wiadomość
Zawisza.Zly 

Wysłany: 2009-03-01, 12:55    

Dobra... Jadę po kolei. Po pierwsze te proroctwa.

Zesłanie do Babilonu
Mowa w nim o wydarzeniach politycznych (ok przemilczmy ingerencje boską w politykę) na małym odcinku czasu (max 30 lat z tego co zrozumiałem), 740 lat p.n.e. To obszar 30 lat, 2749 lat temu. Jesteś absolutnie w stu procentach pewien, że tych proroków po prostu nie dopisano? Sam fakt, że w nagłówku, został wyłączony ten argument (swoją drogą mocno koślawym argumentem) nie znaczy, że można go wykluczyć. Tak serio, to jest jeden z najlogiczniejszych argumentów. Ja, gdybym chciał uformować religię, tak bym zrobił. Poza tym, aż z ciekawości... Faktycznie naród ten służył królowi babilońskiemu przez równo 70 lat? To już pominięto. Co do samego proroctwa, jestem nawet skłonny uwierzyć, że ktoś tak kiedyś powiedział. To przejaw logicznego myślenia, a taki przebieg zdarzeń można było przewidzieć.

Zagląda Tyru
Tu Ezechiel przewidział, że ktoś będzie miał w interesie podbić Tyr. Jak mówiłem, kilka lat temu, że w interesie USA leży militarna sukcesja nad Irakiem to mogę się upraszać o tytuł proroka? Wszystko nawet trzyma konwencje biblijną. Kraj katolicki, najeżdża kraj pogański.
Kod:
Nawet niektórzy nowożytni krytycy nie zaprzeczają, że Księgę Ezechiela spisano mniej więcej w tym czasie.

To mnie rozwala. Nie widzisz śmieszności tego zdania? Mamy nawet poparcie niektórych z tych bezpańskich naukowców. Prawie jakby mówili, że naukowo udowodnili, że był prorokiem :D Cóż... Tu jednak jest większy odstęp czasu. Zobaczmy więc, co przepowiedział Ezechiel.
Kod:
„Tak mówi Pan, Jahwe: Oto Ja jestem przeciw tobie, Tyrze. Sprowadzę na ciebie liczne ludy, podobnie jak morze spiętrza swoje fale. Zburzą mury Tyru i rozwalą jego wieże. Wymiotę zeń jego proch i uczynię z niego nagą skałę (…) a twoje kamienie, drzewo i gruzy wrzucą do wody”

A teraz odsączmy z poetyckich przyrównań i nieudowodnionych detali. Zostają liczne ludy, które zburzą mury i wieże. Jeszcze raz skróćmy. Zostaje oblężenie. Dość łatwe do przewidzenia. Tfu. Tu nawet o przewidzeniu nie ma co wspominać. Ot słowa groźby, dla dawnego przyjaciela, który stał się śmiertelnym wrogiem (zmieniając tylko swoje religijne poglądy), które szczęśliwie się (dla głoszącego) sprawdziły.

Kolej na Babilon
Zdumiewa mnie, że wszystkie te proroctwa mówią o podboju miast. Ktoś musiał wtedy często mówić, które miasta zostaną podbite. 99% się myliło a Izajasz miał rację. Wygrał pamięć o nim przynajmniej do 2009 roku. Zobaczmy co tam w tej historii. Najciekawsze wydaje się to, że w trakcie oblężenia wyschła rzeka. To na pewno bóg. Nie mogło być tak, że Cyrus wpadł na pomysł wysuszenia jej po wysłuchaniu dobrego pomysłu w proroctwie Jeremiasza. Co do proroctwa Izajasza, największe wrażenia robi to, że przewidział biorące w konflikcie siły i założył, że nikt już nie zamieszka na terenie miasta. Znowu tylko pytanie ilu Izajaszów myliło się o te szczegóły? Poza tym pewne rzeczy w polityce można przewidzieć. Albo dopisać.

Powiem Ci jak można z bezmyślnej paplaniny zrobić proroctwo. Załóżmy, że mój pradziad napisałby coś takiego. I wtem powiadam wam, orły ogniste runą na boskie miasta kierowane przez echa innowierców i upadnie nowy Babilon. Ale okaże się że były to tylko małe wieże babel, a kraj boski odrodzi się z popiołów i zniszczy miasta orłów.
Bezsensowne pierniczenie. Można wyrzucać sto takich przepowiedni po pijaku dziennie. Wystarczy, żeby ktoś je spisał i oto o 9-11 słyszeliśmy 400 lat temu. Tylko pentagon nie zdążył się przygotować.

Daj mi przykład udokumentowanego proroctwa, opisującego jednorazowe wróżenie, rzeczy niemożliwej do przewidzenia i opisującym ją z absolutnym detalem. Tak jakby mój przodek powiedział 400 lat temu: 9-11 w obie wieże WTC uderzą samoloty kierowane przez Islamskich ekstremistów. Dla pikanterii mógłby dodać: W Pentagon przywali niewidzialny samolot, zaś o fakcie uderzenia w drugą wieżę mogliśmy usłyszeć przed samym faktem w telewizji.

Zibi 

Wysłany: 2009-03-01, 13:22    

W proroctwie o zdobycie Babilonu,wymieniony jest Cyrus..z imienia..
W proroctwie o Jezusie,wymieniona jest kwota za jaką zostanie zdradzony..

To jak wytłumaczysz ?Przypadkiem ?

Zawisza.Zly 

Wysłany: 2009-03-01, 13:35    

W życiu zawsze kierowałem się zasadą najprostszej odpowiedzi. Jeśli ona ma sens, to już stu procentowa pewność odpada. Wiedz, że nie wykluczam koncepcji proroctw. Chce tylko, aby ludzie tak jak ja, widzieli szersze spektrum. Możliwość ich sfałszowania.
Zawsze jest możliwość, zmiany treści wypowiedzi. Wtedy Nagle sto lat wcześniej pojawia się imię Cyrusa. Zawsze istnieje możliwość zmiany faktów. Bo nie chętnie przyjmuję, że Judasz chciałby ubić tak kiepski interes. Chyba, że było jak w tych zwojach zwanych ewangelią Judasza (datowanych na o wiele młodsze), gdzie Jezus umówił się z Judaszem co do zdrady. Taka historia jest nawet ciekawsza ;]

Nigdy jednak nie dowiemy się jak było, Ale proroctwo, to jedno z tysięcy innych wytłumaczeń.

Odpowiedz do tematu