|
Rastafarianie - co o nich sądzicie? |
| Autor |
Wiadomość |
Patryk1406

|
|
Wysłany: 2009-02-02, 20:24 Rastafarianie - co o nich sądzicie?
|
|
|
Witam, co sądzicie o wyznawców boga Jah? Wydaje ona mi się bardzo dziwna i jakoś nie umiem sobie jej wyobrazić. Palą marihuanę, co jest przez nich uznawane za sakrament, słuchają reggae i są "wielce oświeceni". Do jednych z rasta należał znany piosenkarz Bob Marley, który w swoich piosenkach krytykował zakaz palenia i hodowania marihuany, gdyż był to jego sakrament. No cóż ... tak to już jest. A co wy sądzicie na ten temat?
Pozdrawiam, Patryk1406 |
|
|
|
 |
replay.x

|
|
Wysłany: 2009-02-02, 23:39
|
|
|
Są różne religie...były takie gdzie wierzący musiał pić alkohol codziennie, by obcować ze swoim bogiem...i były takie gdzie wierzący cały dzień odpoczywali, również po to by obcować z bogiem...
Więc jeśli ktoś chce spędzić reszte życia na jaraniu maryśki, to proszę bardzo |
|
|
|
 |
Armagedda

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 03:05
|
|
|
Taa,a później dziura w baku jak wyrwa po buranku.
Nie rozumiesz bo w wieku 13 lat powinieneś raczej w piłkę grać niż poruszać tematy takiej sekty jaką są wyznawcy Jah.
Dla mnie mogli by nie istnieć,sam nie palę,a nie raz widziałem ludzi,którym to+inne gówna,zrobiło z mózgu wodę.
Po kilku latach palenia marihuany i będzie Ci ona wystarczać,po co wtedy sięgniesz??Po coś mocniejszego.
Weź lepiej się upij z kumplami,bo lepiej się porzygać niż latać potem po psychologach,że mój syn widzi potwory na ścianie,piszę tak bo wiem,że zainteresowanie często zamienia się w życiową pasję. |
_________________ "Bogowie biorą w swe objęcie tylko silnych" |
|
|
|
 |
Patryk1406

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 09:07
|
|
|
Nie zrozum mnie źle, ale wiem, że wiek 13-tu lat (prawie 14-tu) kojarzy się z za przeproszeniem niewychowanymi gówniarzami, którzy wchodzą rodzicom na głowę, a oni nie zwracają na to uwagi. Ja jestem inny, jeżeli o to chodzi. Zacząłem dorastać i chcę poznawać świat, dlatego pytam, bo zaciekawił mnie ten temat. Zacząłem go, aby poznać wasze opinię Przepraszam za off-top i za to jeżeli mnie źle zrozumiałeś.
Pozdrawiam, Patryk1406 |
|
|
|
 |
replay.x

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 09:38
|
|
|
Mnie to nie przeszkadza, jeśli chcesz poznawać świat. Zresztą w twoim wieku też interesowałam się różnymi religiami i kulturami... Mam nadzieję, że tylko nie staniesz się takim wyznawcą...
Dobra już wiesz co my sądzimy o tej, hm interesującej praktyce oddawania czci własnym bogom
A co ty sądzisz o niej? hm? |
|
|
|
 |
Patryk1406

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 09:54
|
|
|
Ja sądzę, że to jest nienormalna religia, a raczej sekta ćpunów, którzy tak bardzo chcieli palić marychę, a że była nielegalna i jest (zależy od kraju), to postanowili sobie "założyć" religię, aby kraj uznał marihuanę za legalną, bo to jest część sakramentu ich religii. Może jest inaczej, nie wiem, ale ja TAK sądzę. Kościół katolicki też święty nie jest, bo coraz bardziej zakazuje różnych rzeczy. Jakoś pół roku temu było coś w telewizji, że grzech to nawet "niepotrzebne" wzbogacanie się, tzn. pracować, pracować, żeby mieć jak najwięcej kasy. Tylko nie pomyśleli o tym, co robią niektórzy księża (bo nie wszyscy tacy są, dlatego nie chcę urazić tych "prawych" księży) z pieniędzmi. Jeszcze bardziej przewalą tę kasę na co innego, co mieli zrobić. To mnie najbardziej irytuje we współczesnym Kościele katolickim. Wracając do Rastafari - to jest takie porównanie, rasta - marihuana, księża - pieniądze. Mam taką prośbę, aby nie uznano tego postu za kontrowersyjny, bo tak naprawdę jest, tylko że są wyjątki, a nawet duże. To by było na tyle.
Pozdrawiam, Patryk1406 |
|
|
|
 |
replay.x

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 10:31
|
|
|
Są znacznie gorsze religie, a takie jak katolicyzm czy rastafari są tylko pośrednie...
| Patryk1406 napisał/a: | | to jest takie porównanie, rasta - marihuana, księża - pieniądze. |
Ale trzeba mieć na uwadze, że księża oczywiście chcą kase...ale tą kase dają im wierni, nie? Więc uważam twoje porównanie za mało prawdziwe, a nawet kompletnie nieprawdziwe, bo rasta sami chyba kupują sobie zioło, bo u nich nie ma duchownych, są tylko wierni... |
|
|
|
 |
Thuls

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 13:06
|
|
|
| Patryk1406 napisał/a: | | Jakoś pół roku temu było coś w telewizji, że grzech to nawet "niepotrzebne" wzbogacanie się, tzn. pracować, pracować, żeby mieć jak najwięcej kasy. |
Takie tylko małe sprostowanie, chodzi o to że grzechem jest praca dla samej kasy... że stawiasz pieniądz na pierwszym miejscu i dla niego tylko żyjesz.
A co do Rastafarian... cóż tak naprawdę nigdy nie spotkałem żadnego wyznawcy, więc mogę się opierać na stereotypach, czy tym co wiem z założeń religii... Jak dla mnie chora religia... Ponoć po "zielsku" można mieć różne "wizje" ale aby od razu traktować to jako obcowanie z Bogiem... |
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzca |
|
|
|
 |
maniusia17

|
|
Wysłany: 2009-02-03, 17:24
|
|
|
| Rasfarianie to wyznawcy takiej religii jaka jest im na rękę,oni myślą że wierzącymi ludżmi a tak naprawde to ludzie,którzy tkwią w chorej ideologii |
|
|
|
 |
Armagedda

|
|
Wysłany: 2009-02-04, 02:39
|
|
|
@up
Jeśli ich ideologię uważasz chorą to na prawdę mało wiesz. |
_________________ "Bogowie biorą w swe objęcie tylko silnych" |
|
|
|
 |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|