|
Biblia i jej wartość |
| Autor |
Wiadomość |
Spinoza

|
|
Wysłany: 2009-01-29, 01:31 Biblia i jej wartość
|
|
|
Co można powiedzieć o Biblii, czy posiada jakąś wartość historyczna, wiemy na pewno, że posiada wartość moralną itp. Zawsze myślę czemu ufamy Biblii jako byłaby napisana przez samego Boga, dłońmi "zwykłych" ludzi. Pomimo tego, że nieliczni czytają Pismo Święte, twierdzą, że wierzą w to co jest tam napisane, pomimo wielu absurdalnych treści.
Ostatnio rozbawił mnie fragment, gdzie Jezus twierdził, że lepiej jest się nie żenić, nie wyrwałem tego z kontekstu, dlatego, że dalej nic Jezus nie sprostował, tylko dalej podtrzymywał swoją opinie. Pamiętam, że to było w ew. wg. św. Mateusza. Jeżeli kogoś to zainteresowało, to niech zajmie się lekturą Biblii, bo pod względem literackim jest atrakcyjna! |
_________________ "Musi być trudno tym, którzy wzięli autorytet za prawdę zamiast prawdę za autorytet."
- G. Massey |
|
|
|
 |
Raven

Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 25 Sty 2009 Posty: 393 Skąd: Manchester
|
|
Wysłany: 2009-01-29, 01:42
|
|
|
Ja kiedyś myślałam o tym trochę i zastanawiało mnie to, jaką podstawę mamy, aby wierzyć, że Biblia pisze prawdę, o rzekomych cudach i całej działalności Jezusa. To wszystko kształtowało się na przestrzeli tysięcy lat i nikt nie jest w stanie potwierdzić autentyczności Bibli w 100%. Każdy z nas wie jak sie rodzą plotki - jeden powie drugiemu, ten przekaże dalej dodając coś od siebie. Równie dobrze może to być historia zmyślona przez jednego człowieka, powtórzona miliard razy a my, głupi współcześni ludzie w to wierzymy..
Swoją drogą co myślicie o "Kodzie Leonarda Da Vici"? |
_________________ Celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami - Patrick Süskind |
|
|
|
 |
Mahone

Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 87 Skąd: Bytom
|
|
Wysłany: 2009-01-29, 11:07 Re: Biblia i jej wartość
|
|
|
| Cytat: | | Ostatnio rozbawił mnie fragment, gdzie Jezus twierdził, że lepiej jest się nie żenic |
Podaj gdzie to napisane... ksiega/rozdzial/werset. |
_________________ Made in Germany. |
|
|
|
 |
morphen

Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 28 Sty 2009 Posty: 64 Skąd: Wielkopolskie
|
|
Wysłany: 2009-01-29, 11:18
|
|
|
Nie powinno się interpretować Biblii dosłownie - to taka pierwsza zasada na wstęp.
Jaką wartość historyczną chcielibyście by Biblia niosła? Biblia nie opisuje wojen, władców świata, panowania, systemu rządów. Biblia opisuje los Jezusa, który stał się najważniejszym człowiekiem religii chrześcijańskiej.
Dlaczego skoro wierzymy w Biblie to jesteśmy "głupi"? Biblia przekazuje wiele prawd o człowieku, jego zachowaniach, podaje nam wzory odpowiednich zachowań, a przede wszystkim wzór prawdziwego chrześcijanina, na którym powinniśmy się wzorować. |
_________________ Pozostaw łzę na moim grobie
i dalej wierz, że nic sobie nie zrobię. |
|
|
|
 |
Raven

|
|
Wysłany: 2009-01-29, 11:28
|
|
|
| Mahone napisał/a: | | Dlaczego skoro wierzymy w Biblie to jesteśmy "głupi"? Biblia przekazuje wiele prawd o człowieku, jego zachowaniach, podaje nam wzory odpowiednich zachowań, a przede wszystkim wzór prawdziwego chrześcijanina, na którym powinniśmy się wzorować. | Wzory odpowiednich zachowań, o których Kościół nam mówi, że są odpowiednie. A co do wzoru prawdziwego chrześcijanina - to samo. Każda religia uważa, że jest tą jedyną i najważniejszą, więc jaką mamy pewność, że Bóg istniał/istnieje? Wierzymy tak naprawe w historie, w które każą nam wierzyć.
Ja mam chyba zbyt wiele wątpliwości odnośnie Biblii, żeby wierzyć.. I niestety nie znalazł sie jeszcze nikt, kto by mnie choć trochę przekonał, że warto w to wierzyć. |
_________________ Celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami - Patrick Süskind |
|
|
|
 |
morphen

Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 28 Sty 2009 Posty: 64 Skąd: Wielkopolskie
|
|
Wysłany: 2009-01-29, 11:41
|
|
|
Kierowanie się dobrem i prawdą to nie jest odpowiedni wzorzec? Religia nie uważa siebie za jedyną i najważniejszą, kwestia istnienia Boga leży tylko w samych nas, zamiast pytać czy Bóg istnieje spytaj: Dlaczego Bóg miałby nie istnieć?
Jedno co mnie wnerwia to to, że religia dla wielu ludzi jest jedynie tylko po to, aby wierzyli, że istnieje życie po śmierci. |
_________________ Pozostaw łzę na moim grobie
i dalej wierz, że nic sobie nie zrobię. |
|
|
|
 |
Raven

|
|
Wysłany: 2009-01-29, 11:46
|
|
|
| morphen napisał/a: | | Religia nie uważa siebie za jedyną i najważniejszą, kwestia istnienia Boga leży tylko w samych nas, zamiast pytać czy Bóg istnieje spytaj: Dlaczego Bóg miałby nie istnieć? | Tu już poruszasz odrębną kwestię. Bo nie napisałam, że nie wierzę w Boga tylko mam wątpliwości co do wartości Biblii A pytanie o Bogu miało służyć podkreśleniu tego, że według mnie Biblia wcale nam nic nie wyjaśnia. Mam wątpliwości co do jej autentyczności. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2009-01-29, 20:46
|
|
|
Po pierwsze Biblia składa się z Nowego i Starego Testamenut.
Jeżeli chodzi o życie Jezusa ( nowy tesament) to księgi te nie były pisane tysiące lat po jego śmierci. Działo się to okooło 100-200 lat po tym jak umarł zależnie od księgi. Jeżeli zaś chodzi o Stary Testament, to sądze, że nie ma możliwości, aby imiona się zgadzały z tymi jakie miałyby być naprawdę, ale przecież nie o to chodziło. Chodzi o przekazanie wartości moralnych oraz pouczenie Ludu. No i trzeba powiedzieć, że bez wiary niezrozumie się wszystkiego co jest napisane. Weżmy dla przykładu Ksiege Hioba. ( jakby ktos nie wiedział, opisuje ona życie człowieka, który był pobożny, a Bóg mu zaczoł odbierać dobra) JAkby odrzucić wątek o Bogu to księga ta opisywałaby tylko cierpienie tego człowieka, i tym samym nie przekazywałaby żadnych treści moralnych.
Co do samego Pisma Świętego, jest to księga na która była fundamentem dzisiejszej kultury i społeczeństwa, Dlatego uważam, że każdy powinien ją przeczytać przynajmnniej z raz ;P |
|
|
|
 |
Mahone

Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 87 Skąd: Bytom
|
|
Wysłany: 2009-01-29, 23:40
|
|
|
| Cytat: | | Jeżeli chodzi o życie Jezusa ( nowy tesament) to księgi te nie były pisane tysiące lat po jego śmierci. Działo się to okooło 100-200 lat po tym jak umarł zależnie od księgi | .
Biblia została całkowicie spisana w 1513 p.n.e a w 96 n.e została tylko spisana w jezyku greckim.
| Cytat: | | ( jakby ktos nie wiedział, opisuje ona życie człowieka, który był pobożny, a Bóg mu zaczoł odbierać dobra) |
Bóg nie odebrał dobra Hiobowi.
Szatan Diabeł w przekonaniu twierdził , że jezeli Bog pozwoli dotknąć mu Hioba ten napewno sie od niego odwroci i przeklnie mu w twarz. Wiec Bog pozwolił Szatanowi na to ale podkreślił , że nie może go zabić. I choć Hiob stracił swoj dobytek , 9 dzieci, zone - ktora namawiala Hioba aby przeklnał Boga i umarł , przyjaciol, no i oczywiscie został też dotkniety straszna chorobą. Mimo to Hiob od Boga się nie odwrócił
Potem Bog wynagrodzil go i Hiob znow mial 9 dzieci i 10x wiekszy dobytek niz miał
No to koncze bo sie rozpisałem ;P |
_________________ Made in Germany. |
|
|
|
 |
Pokręcona

|
|
Wysłany: 2009-01-30, 00:05
|
|
|
no i co z tego, że się jeszcze bardziej wzbogacił? Nikt nie ma prawa tak igrać z ludzkim życiem. Zawsze omawiamy jest Hiob jaki to był nieszczęśliwy, a spróbuj pomyśleć o tych dzieciach które zabito. Im Bóg pozwolił umrzeć = pozwolił żeby Szatan je zabił?
Dla mnie Ksiega Hioba zawsze była straszna i dowodziął tego, że Bóg nie liczył sie z dobrem innych. |
_________________ Muszę leczyć się na ból i strach
gdzie jest człowiek, który z siebie sam pokaże mi jak... |
|
|
|
 |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|