Ogłoszenie 

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Buddyzm - Inny punkt widzenia
Autor Wiadomość
Damian907 

Wysłany: 2009-05-11, 18:43    Buddyzm - Inny punkt widzenia

Buddyzm jest pozbawionym dogmatów, spójnym, wolnym od pojęcia osobowego Boga-Stwórcy systemem nastawionym na duchowy rozwój człowieka. Głównym celem praktykowania metod jakie oferuje jest oczyszczenie umysłu z negatywnych emocji, rozpuszczenie egoizmu oraz rozwinięcie wszechobejmującego współczucia, intuicyjnej mądrości i absolutnej wolności, co prowadzi do doświadczenia nieuwarunkowanej radości i szczęścia.

Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi.(...) Jeżeli istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.
Autor: Albert Einstein

Pamiętajmy, że na świecie jest wiele religii. Nie można ich wrzucać do jednego worka, gdyż nie wszystkie zakładają wiarę w niematerialną i nieśmiertelną duszę. Niektóre – na przykład buddyzm – mogą okazać się bliższe koncepcjom współczesnej nauki.
Autor: Francis Crick angielski biochemik, genetyk i biolog molekularny, noblista.

To, że w buddyzmie nie istnieje koncepcja Boga osobowego, wydaje mi się najbardziej atrakcyjne. To znaczy, można wyznawać światopogląd naukowy i jednocześnie być buddystą.
Autor: Czesław Miłosz

"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."

"Żadna religia nie jest ważniejsza niż ludzkie szczęście."

Budda Siakjamuni

Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczynę szczęścia.

Oby były wolne od cierpienia i przyczyny cierpienia.

Oby nie były oddzielone od prawdziwego szczęścia - wolności od cierpienia.

Oby spoczywały w wielkiej równości, wolnej od przywiązania i niechęci.

"Istnieje bardzo prosty sposób, by stać się Buddą. Nie czyńcie zła, nie lgnijcie do życia i śmierci, miejcie głębokie współczucie dla wszystkich odczuwających istot, odnoście się z szacunkiem do tych ponad wami i bądźcie uprzejmi dla tych, którzy stoją niżej. Porzućcie nienawiść i pragnienia, zmartwienia i smutek – oto co zwie się Buddą. Nie szukajcie niczego innego."

Eihei Dogen Zenji, Shoi

"Wyobraźmy sobie falę na powierzchni morza. Z jednego punktu widzenie jest samodzielnym zjawiskiem, z początkiem i końcem, narodzeniem i śmiercią. Z innego punktu widzenia fala, będąc tylko stanem wody, nie ma samoistnego bytu. Jest to chwilowy fenomen powstały z wody i wiatru. Każda fala jest połączona z innymi.

Jeśli spojrzycie na życie w ten sposób nic nie ma samoistnego bytu. To właśnie w ten sposób postrzega zjawiska i rzeczy umysł w stanie próżni."

Sogyal Rinpoche

Budda z seksu zrodzony:

http://interia360.pl/arty...-zrodzony,10668

Wywiad wideo z nauczycielem Buddyzmu - Wojtkiem Tracewskim

http://video.google.com/v...231109690&hl=pl

O polskich buddystach:

http://www.tutej.pl/cms.php?i=17527

http://www.multikulti.org...id=74&Itemid=33

Buddyzm a Chrześcijaństwo:

http://www.zen.pl/katowic...&do_pdf=1&id=57

Wprowadzenie do Buddyzmu:

http://www.buddyzm.edu.pl...ist.php?c=intro

Buddyzm w Polsce

http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/index.php

http://buddyzmsw.phorum.pl/

grzechu1990 
(^,-)

Wysłany: 2009-05-11, 19:17    

Dobra a teraz seria pytań ode mnie:
Czy nie uważasz, że jest to za bardzo idealna religia?? Z tego co wiem to większość religii ma jakiegoś rodzaju "dekalog" czy tam spisane jakieś inne prawa, a Buddyzm nie stawia za wiele zakazów. Trochę to dziwne.
Czy istnieje coś w rodzaju szatana??
Czy z buddyzmu jest tak łatwo wystąpić jak wstąpić??
Spróbuj napisać coś od siebie, a nie cytuj za każdym razem jakieś uczone książki, abo Wikipedię.

Kiszkun 

Wysłany: 2009-05-11, 21:24    

Coś się płaci żeby do was wstąpić?

grzechu1990 napisał/a:
Spróbuj napisać coś od siebie, a nie cytuj za każdym razem jakieś uczone książki, abo Wikipedię.

Ma rację bo mnie wcale nie zaciekawiłeś wstawiając jakieś cytaty, narażam się na Twój gniew ale raz kozie śmierć :evil: napisałem to, sam się sobie dziwię

Lubię cycki

Damian907 

Wysłany: 2009-05-12, 11:10    

grzechu1990 napisał/a:
Czy nie uważasz, że jest to za bardzo idealna religia?? Z tego co wiem to większość religii ma jakiegoś rodzaju "dekalog" czy tam spisane jakieś inne prawa, a Buddyzm nie stawia za wiele zakazów. Trochę to dziwne.

Buddyzm nie jest religią, nie ma tu listy "niewłaściwych" uczynków (czyli takich które nie podobają sie jakiemus bóstwu), jest za to pewna wskazówka co warto robić.

1. Powstrzymywać się od odbierania życia.
2. Powstrzymywać się od brania tego co nie jest dane
3. Powstrzymywać się od złego seksualnego prowadzenia się
4. Powstrzymywać się od fałszywej mowy.
5. Powstrzymywać się od zażywania intoksyków, które prowadzą do nieuwagi (narkotyki)

grzechu1990 napisał/a:

Zależy co przez to rozumiesz, szatan jako osoba nie istnieje.

grzechu1990 napisał/a:

Nawet łatwiej jest wystąpic niż wstąpić ;)

grzechu1990 napisał/a:

Chciałem już w pierwszym poście zawrzeć pewne informacje dla "laikatu".

Damian907 

Wysłany: 2009-05-12, 11:11    

grzechu1990 napisał/a:

Buddyzm nie jest religią, nie ma tu listy "niewłaściwych" uczynków (czyli takich które nie podobają sie jakiemus bóstwu), jest za to pewna wskazówka co warto robić.

5. Powstrzymywać się od zażywania intoksyków, które prowadzą do nieuwagi (narkotyki)

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

Damian907 

Wysłany: 2009-05-12, 11:11    

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

[ Dodano: 2009-05-12, 11:11 ]
grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

grzechu1990 napisał/a:

[ Dodano: 2009-05-12, 11:14 ]
Kiszkun napisał/a:
Coś się płaci żeby do was wstąpić?

Na początek nie trzeba nigdzie "wstępować", ale nawet gdybyś chciał to jest to darmowe.

grzechu1990 
(^,-)

Wysłany: 2009-05-12, 13:15    

Coś od siebie, nie oznacza napisać pincet razy to samo.
Damian907 napisał/a:

Damian907 napisał/a:
Buddyzm nie jest religią

To w takim razie jak to nazwiesz??

Użyłeś 5 razy stwierdzenia "Powstrzymywać się..." czyli jedna jak tego nie będę postępował wbrew tym zasadą to i tak wszystko będzie OK, bo się niby powstrzymywałem, ale mi nie wyszło.

Damian907 napisał/a:
Powstrzymywać się od brania tego co nie jest dane

Co to znaczy?? Co może nie być dane, władza czy pieniądze??

Damian907 napisał/a:

A jako jakaś siła działająca wbrew...

Damian907 napisał/a:

Ale kadzidełka owszem.

Co się dzieje z człowiekiem po śmierci. Jak byś chciał żeby wyglądał twój pogrzeb i co na to twoi rodzice??

Damian907 napisał/a:

Na początek nie trzeba nigdzie "wstępować", ale nawet gdybyś chciał to jest to darmowe.

Najpierw piszesz, że na początek nic nie trzeba wpłacać (więc ja rozumiem że wstępując nic nie płacę na początku, ale jak promocja się kończy to...), a potem że jest to za free. To jak to w końcu??

Jeżeli mnie ma żadnego bóstwa to może macie jakieś guru?? Spotykacie się na jakieś nauki czy coś podobnego, czy się modlicie??
Napisz mi jeszcze ile już jesteś w tym "zgromadzeniu".

Damian907 

Wysłany: 2009-05-13, 10:40    

grzechu1990 napisał/a:

Miałem mały problem z netem :|

grzechu1990 napisał/a:
Damian907 napisał/a:

Damian907 napisał/a:
Buddyzm nie jest religią

To w takim razie jak to nazwiesz??

Użyłeś 5 razy stwierdzenia "Powstrzymywać się..." czyli jedna jak tego nie będę postępował wbrew tym zasadą to i tak wszystko będzie OK, bo się niby powstrzymywałem, ale mi nie wyszło.

Te rady to tylko podstawowe i ogólne wytyczne etyczne, jeśli uważasz że fajnie jest odbierać życie to buddystą nigdy nie będziesz.

grzechu1990 napisał/a:
Damian907 napisał/a:
Powstrzymywać się od brania tego co nie jest dane

Co to znaczy?? Co może nie być dane, władza czy pieniądze??

Właśność innych osób przede wszystkim, o włądze i pieniądze można zabiegać dopóki nie jest w cel sam w sobie.

grzechu1990 napisał/a:
Damian907 napisał/a:

A jako jakaś siła działająca wbrew...

Wtedy już bardziej, choć Buddyzm nie bawi się raczej w teologię. Liczy się co można zrobić Tu i Teraz.

grzechu1990 napisał/a:
Damian907 napisał/a:

Ale kadzidełka owszem.

Ja ich nie stosuje, jeśli ktoś chce to nie ma sprawy.

grzechu1990 napisał/a:
Co się dzieje z człowiekiem po śmierci. Jak byś chciał żeby wyglądał twój pogrzeb i co na to twoi rodzice??

Po śmierci wg nauk buddyjskich czeka nas stan pośredni "bardo" a potem kolejne wcielenia, no chyba ze udało nam się urzeczywistnić stan Buddy.
Jednak jeśli nie masz przekonania co do reinkarnacji to nikt nie będzie robił z tego problemu, możesz zostawić to na później.
Po śmierci chciałbym aby moje ciało zostało spalone a prochy rozrzucone w jakimś ciekawym miejscu, nie potrzebny mi jakiś wystawny grób.

grzechu1990 napisał/a:
Damian907 napisał/a:

Najpierw piszesz, że na początek nic nie trzeba wpłacać (więc ja rozumiem że wstępując nic nie płacę na początku, ale jak promocja się kończy to...), a potem że jest to za free. To jak to w końcu??

Nie chodziło mi o kase z tymi trudnościami wstępnymi, możesz zapisać się za free i praktykować za free, osoby praktykujące mogą skłądac dobrowolne skłądki na utrzymanie ośrodka ale to tyle.

[quote="grzechu1990"]Co się dzieje z człowiekiem po śmierci. Jak byś chciał żeby wyglądał twój pogrzeb i co na to twoi rodzice??

Damian907 napisał/a:

Jeżeli mnie ma żadnego bóstwa to może macie jakieś guru?? Spotykacie się na jakieś nauki czy coś podobnego, czy się modlicie??
Napisz mi jeszcze ile już jesteś w tym "zgromadzeniu".

Mamy nauczycieli, są oni zależnie od linii (inni są w kwan um a inni w karma kagyu), jest jeden główny (załozyciel linii) ale korzystamy z nauk np. jego nauczycieli nie ma jakiegoś sekciarstwa, praktyka polega głównie na medytacji, obejmuje jednak również wykłady nauczycieli, ja jestem dość młody i praktykuje dopiero od roku. Jeśli jesteś ciekaw sam możesz odwiedzić ośrodki lub przyjść na wykłąd buddysjki:

http://www.amitaba.republ...buddyjskie.html

Tu jest większość ośrodków.

Odpowiedz do tematu